Winkelwagen

Subtotaal
Naar bestellen

Wat is een hogedrukpomp?

Realiseer dat een triplex plunjer- of zuigerpomp een verdringerpomp is en dat de druk daar wordt opgebouwd alwaar de vloeistof een weerstand ondervindt. De uiteindelijke druk is dus afhankelijk van enerzijds de weerstand (in hogedruk reinigingssystemen de sproeier aan het uiteinde van de spuit­lans) en anderzijds de drukbegrenzing,  zoals daar zijn drukregelaar en veiligheid (overdrukbeveiliging).  Daarnaast dienen het aandrijf vermogen en de gebruikte componenten, o.a. type pomp, afgestemd te zijn op de uitein­delijke werkdruk.

Pompselectie

Het is essentieel om altijd de juiste pomp te gebruiken voor uw toepassing. Wilting Hogedruk Techniek kan U helpen met de selectie van de beste pomp voor elke toepassing. U moet zo veel mogelijk informatie verschaffen over de te verpompen vloeistof, de temperatuur, de toepassing, het schakelinterval, de bedrijfsomstandigheden en de locatie en omgeving, vooral als de pomp wordt gebruikt in een gevaarlijke bv. ATEX zone-geclassificeerde-omgeving.

Vanwege de hogedrukmogelijkheden van een hogedrukpomp, is de leiding beperking minder belangrijk aan de perszijde van de pomp dan aan inlaatzijde. Niettemin, de veiligheid is een belangrijke overweging. Let op: een hogedrukpomp levert een vast debiet van de vloeistof op een bepaalde snelheid, onafhankelijk van de druk. Denk eraan, als de uitlaat van de pomp overdreven wordt beperkt of geheel gesloten, moet deze vloeistofstroom ergens heen.

Blokkeer nooit de uitlaat van een hogedrukpomp!

Installatievoorbeelden

De volgende accessoires zijn aanbevolen, maar niet essentieel voor alle toepassingen. Onderstaand worden 2 installatievoorbeelden weergegeven.

Item Onderdeel Functie Installatie / montage
1 Drukregelaar Wordt gebruikt om nauwkeurig de systeemdruk in te stellen en te onderhouden en verminderd de belasting op de pomp en de motor via de by-pass. Montage met voorkeur loodrecht op de  hogedruk uitgang van de pomp.
2 Drukregelventiel Word gebruikt om nauwkeurig en consistent de druk te behouden Montage met voorkeur loodrecht op de  hogedruk uitgang van de pomp.
3 Overdrukventiel Geef uw systeem een nauwkeurige en betrouwbare secundaire drukontlasting om uw pomp en het systeem te beschermen tegen schade dat wordt veroorzaakt door overdruk. Gemonteerd aan de hogedrukzijde van de pomp. Instelling 200-300 psi (13 – 21BAR)  boven  systeemwerkdruk.
4 Overdrukventiel Geef uw systeem een nauwkeurige en betrouwbare secundaire drukontlasting om uw pomp en het systeem te beschermen tegen schade dat wordt veroorzaakt door overdruk. Gemonteerd aan de hogedrukzijde van de pomp. Instelling 200-300 psi (13 – 21BAR)  boven  systeemwerkdruk.
5 Manometer Wordt gebruikt om de werkdruk af te kunnen lezen. Gemonteerd aan de hogedrukzijde van de pomp.
6 Pulsatie demper Word gebruikt om te zorgen voor een constante stroming en zorgt voor een langere levensduur van het systeem. Verminderd pulsatie tot 1-3%. Gemonteerd aan de hogedrukzijde van de pomp, zo dicht mogelijk bij de pomp. Als er gebruik gemaakt word van drukregelaar met een by-pass waarvan het water direct bij de inlaat van de pomp terrecht komt moet de pulsatie demper na de drukregelaar gemonteerd worden.
7 Inlaat filter Word gebruikt voor het filteren van de vloeistof en houd schgadelijke delen tegen. Loodrecht op de inlaatzijde van de pomp , bij de voorraadtank of voor de andere inlaat accessoires.
8 Inlaat drukregelaar Word gebruikt om de inlaatdruk te kunne Loodrecht op de inlaatzijde van de pomp
9 Captive Acceleration Tube* Word gebruikt om de inlaatdruk te stabiliseren en te zorgen voor een consistente inlaatdruk. Ideaal bij: hoge temperaturen , in combinatie met een voordrukpomp, lang inlaat, drukpieken enz. Gemonteerd direct aan de inlaatzijde van de pomp
10 Thermostaat Hoge temperaturen tegengaan bij by-pass systemen. Gemonteerd aan de by-pass leiding direct aan de inlaatzijde van de pomp
11 Olie indicator Voor het gemakkelijk af te lezen van de carterolie, en gemakkelijk en snel verversen van de olie. Gemonteerd aan de aansluiting van het olieaftappunt van de pomp
12 Quick Start Valve Ontlast persleidingdruk tijdens opstarten van systeem. Wordt vaak  gebruikt in combinatie met gas / dieselmotoren. Montage aan de hogedrukzijde van de pomp. Wanneer er gebruik gemaakt word van een veiligheid dan moet de veiligheid voor de Quick start  Valve gemonteerd worden.
13 Toerentalregelaar Vermindert slijtage van de motor en het brandstofverbruik door het toerental van de motor te reduceren als hij systeem in de bypass stand staat. Vermindert slijtage van de motor en het brandstofverbruik door het toerental van de motor te reduceren als hij systeem in de bypass stand staat.
    
14 LPS Monitor* (word niet getoond in de afbeelding) Waarschuwt u met  een indicatielampje of geïntegreerd via PLC wanneer de lagedruk afdichtingen zijn versleten. Vervangt olieopvangbakje achter de pompkop. Voor exacte installatie zie installatiehandleiding.
15 Bypass Slang Word gebruikt om het bypass water terug naar de inlaat te voeren waarneer de pomp in de bypass stand staat. Montage aan de bypass van de drukregelaar naar de inlaat van de pomp. Om oververhitting tegen te gaan kan er gebruik gemaakt worden van de thermostaat .
16 As Beschermkap Voorkomt de blootstelling van roterende pompas. Gemonteerd op de lagerdeksel van de pomp.
17 Beschermkap olievuldop Minimaliseert waterlekkage in het carter Gemonteerd op de  oliedop van de pomp.
18 Rails Gebruikt om pomp te monteren  op de basis. Gemonteerd op de  cartervoeten van de pomp.

OPGELET!
Alle systemen vereisen zowel een primaire druk- regelapparaat (d.w.z. regelaar of ontlader) en een secundaire druk- regel veiligheidsventiel (bv. veiligheidsklep, pop-afsluiter, etc.). Het niet installeren van deze apparaten zou kunnen leiden tot persoonlijk letsel of schade aan de pomp of aan systeemonderdelen. Wilting Hogedruk Techniek aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor de werking van hoge druksystemen van klanten.

Deze voorschriften gelden ook voor pompen, waarmee verschillende andere “producten” dan water worden verpompt.

Voor meer informatie of advies, neem contact op met Wilting Hogedruk Techniek

Wilt U meer weten over de werking van een CatPomp?

Bekijk hier de werking van een CatPumps Plunger & Zuigerpomp